Tusentals romer i olagligt register

INTE OK! / romsk registrering / Permalink / 1
Över 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen, skriver DN. Många av de personer som förekommer i registret är ostraffade och mer än 1 000 av dem är barn. Polisen skyller i en SvD-intervju nu på morgonen på en enskild polisman.
– Vi har hittat något som ungefärligt motsvarar beskrivningen som har getts, säger Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, till SvD.
 

Enligt DN består registret av ett släktträd, där uppgifter om personnummer och adress kombineras med pilar, som ska visa släktbanden mellan de registrerade.

Registret ska finnas i en mapp i Skånepolisens datasystem, märkt ”kringresande”. Enligt jurister tidningen talat med bryter registret mot flera lagar, bland annat Europakonventionen, polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.

– Är ”kringresande” en omskrivning för att vara rom och i så fall en registrering på grund av etniskt ursprung? Det är förbjudet att registrera enbart på den grunden, säger grundlagsexperten Johan Hirschfeldt till tidningen.

 

Den datafil som DN tagit del av skapades så sent som den 29 maj 2012, men uppgifterna tros vara äldre än så. Enligt tidningen används registret i polisens verksamhet i dag.

– Varför registrerar polisen romer? Det är rasistiskt. Det är obehagligt att mina barn finns där, säger Sandra Håkansson, vars hela familj finns med i registret.

Rosita Grönfors är ordförande i Internationella romska och resande kvinnocenter. När SvD når henne på telefon är hon chockad.

– Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har jag varit rädd för vad som ska hända med oss romer. Men jag har tänkt att Sverige är ett tryggt land för oss. Nu är jag helt förvirrad polisen jagar och registrerar romerna, säger Grönfors.

Enligt DN har registret upprättats av polisen i Lund, men bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen sade i morse till SvD att de hittat registret.

– Vi har hittat något som ungefärligt motsvarar beskrivningen som har getts, säger han til SvD.

– Vi håller på att undersöka om det i systemen finns uppgifter som motsvarar det påstådda i något register som en enskild medarbetare har upprättat.

Så ni tror att en enskild polisman gjort detta?

– Ja.

Hur ser du på det i så fall?

– Det är olagligt. Det måste rapporteras och en särskilt utredning inleds.

Lars Förstell säger att polisen har tillstånd och upprätta register, och det finns möjlighet att lägga in andra saker i registret än vad de är till för.

– Det här handlar i så fall om vad en enskild medarbetare gjort och är inget som myndigheten känner till. Vi gör regelbundet granskningar av registren, men det här har inte upptäckts tidigare, säger Lars Förstell till SvD.

De påstås delas till Rikskriminalen och Skånepolisen?

– Ja det är inget som jag har kunnat kontrollera. Länskrim eller Skånepolisen har inte upprättat ett sådant register. Om det är en enskild polisman återstår att se.

Varg Gyllander, presschef för Stockholmspolisen, skriver i ett sms till Expressen att han ”aldrig hört talas om ett sådant register”.

SvD har sökt integrationsminister Erik Ullenhag.

En annan minister som dock kommenterat på Twitter är infrastrukturminister Catharaina Elmsäter-Svärd: ”Vaknar upp i Berlin, läser @niklasorrenius i #DN om romer, känner mig illa berörd. Vad ska inte Romer känna sig då!”

Vänsterpartiet kräver att justitieminister Beatrice Ask (M) ska ta tag i frågan.

”Det här är så pass allvarliga uppgifter att Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta”, säger Lena Olsson, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson i ett pressmeddelande.

Länk


Detta är ju helt ortoligt, jag har för endast 3 dagar sedan suttit på ett referensmöte till Vitboken där vi pratat just om registreringar man gjort på romer i Sverige under 1900-talet, vi pratade om att det inte är historia utan att det fortgår än igah och här är beviset.

Hur kan det få vara så här?

Jag blir rädd.

#1 - - Olof Rydström:


Vi ska inte låta oss skrämmas!

https://twitter.com/dinglarflicka/status/382067266671505408/photo/1

Till top