Det finns visst folk till allt, Även dem som man tror sig känna.

MIN DAGBOK / Permalink / 0

Jag fick en så konstig fråga från en så kallad vän för ett tag sedan.
Vi satt och pratade om Resandefolket och den kultur som jag och min man har.
Man tror ju ändå att ens vänner som känner en ska ha en viss förståelse för vem man är.
Jag har pratat med henne många gånger om vad Resande är och jag trodde att hon förstod. Så frågar hon mig om jag skulle ta illa upp om hon skulle använda sig av ordet Tattare i negativa benämningar.
Hon förklarade att detta var visst ett ord som hon använde sig av ofta. Om hon hade stökigt hemma så ursäktar hon sig med att det ser ut som ett ”tattarnäste”
– Skulle du bli arg Eleonor, om jag sa det när du är hemma hos mig? Jag har tidigare undvikit att använda mig av sånna ord förut när du har varit på besök men det skulle kännas skönt att få ett ok från dig.

Fatta att jag blev häpen, många tankar och känslor vällde runt i mig, men jag kan nu konstatera att detta är inte någon ”vän” .
Jag svarade, - om du har undvikit detta förut så tycker jag att du ska fortsätta med det. Vad vill du lära dina barn med sånna ord. Ja, Jag skulle ta illa upp om jag hör dig säga sånt i min närvaro och om mina barn skulle vara i närheten så skulle jag bli fly förbannad!

Vilken fråga… Det finns visst folk till allt men jag väljer att inte ha nått med detta folk att göra. Men där har vi en ”vardagsrasism” som är vanligt för Resande.


Föreläsning

MIN DAGBOK / Permalink / 5

Idag höll jag i en föreläsning på en högstadieskola. De har haft problem på den skolan med en flicka som är resande. Hon har blivit utsatt för mycket glåpord och annan mobbning så jag tyckte att det var på sin plats att ringa till rektorn och erbjuda en föreläsning om resandefolket.

Hon nappade och först föreläste jag för lärarna för ett par veckor sedan och idag för alla åttor och nior.

Jag fick mycket positiv respons och efteråt kom det en unge fram till mig och sa

- cool föreläsning du hade.

Först var det lite nervöst att prata inför så många ungar och framförallt i den åldern. Man kommer ju ihåg hur man var själv. Men de här ungarna var jätte duktiga och lyssnade intensivt.

Mycket lyckat!!

Jag hoppas innerligt att det blir lugnare nu på den skolan när de vet vad innebörden av ordet Tattare är.

Till top