Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet presenterad

KLIPP / Erik Ullenhag, Gunno Gunmo, Kronprinsessan Viktoria, heidi pikkaranien, resandefolket, vitboken / Permalink / 0
Regeringen har lagt ut ett eget reportage där man förklarar vitbokens innebörd och syfte, jag själv blev intervjuad och medverkar i reportaget. Om du vill se det så klickar du på länken här nedan, eller klicka på bilden.
 

"Tisdagen den 25 mars presenterade integrationsminister Erik Ullenhag "Den mörka och okända historien - vitbok om övergrepp och kränkningar av romer och resande i Sverige under 1900-talet" vid en ceremoni på Norra Latin i Stockholm. Medverkade gjorde bland annat Heidi Pikkarainen och Gunno Gunnmo från Vitboksarbetsgruppen, Eleonor Frankemo, resande och sakkunnig i expertgruppen samt artisterna Hans Caldaras, Miritza Lundberg och Kemal Acourbekov."
Text hämtad från Regeringen.se
 

Dagen efter vitbokpressentationen

KLIPP / Rom, resandefolket, vitboken / Permalink / 1
Vaknade kallsvettig och känslosam när jag haft en natt full med mardrömmar igen... Jag tycks få dessa otäcka drömmar när det har varit mycket prat om historien, som för mig inte är någon historia eftersom det ligger så nära i tiden och många av dem som upplevde det som skrivits om i vitboken fortfarande lever än idag. De som inte lever har satt prägel på mig med sina levnadsfulla berättade av omhändertagande av barn, steriliseringar och förföljelser...
 
Jag tänker ofta "Tänk om.." och dessa tankar kommer fram till dess yta i mina drömmar där jag inte kan förtränka dom utan där de lever sitt eget liv..
Jag hoppas verkligen att denna vitbok ska medföra att det är någon som kommer att få ta ansvaret av detta handlande mot mig och mitt folk och att vi får hjälp med de konsekvenser som har blivit pga. detta så som utanförskap, identitet klyvning, missbruk och andra saker som blir konsekvenserna av förföljelser och diskriminering. Men jag hoppas också att man nu ska ta ansvar för allt som blivit fråntagna oss så som vårt språk och kultur... Att man hjälper oss att återta detta....
 
 
 
Vi har sedan igår fått se och höra i media romer och resande själva berätta om sina erfarenheter och tankar kring vitboken. Jag tänkte lägga ut mitt vittnesmål från Norra Latin i går där jag berättar om mina erfarenheter och tankar. Med på scenen är också Marie Johansson Bergman och Soraya Post.
 
 
 
Till top