”Zigenarsoppa” på menyn

INTE OK! / Permalink / 0


http://www.sydsvenskan.se/malmo/zigenarsoppa-pa-menyn/

Malmö.
På Malmörestaurangens meny finns "zigenarsoppa" med "stulna ingredienser". Nu utreder polisen restaurangen för hets mot folkgrupp.

Det var en chockad kund som under tisdagen uppmärksammade menyn hos Lundavägens restaurang och grill och valde att polisanmäla restaurangen.
– Så här får det in gå till. Smygrasismen i Malmö är farlig, säger anmälaren till Metro.
Soppan ska ha funnits på menyn under flera år. Mats Hallgren är en av ägarna till restaurangen och tror att anmälan skedde nu på grund av mediedebatten om polisens register över romer.
– Det är så löjligt alltihop. Det finns massor av mat med olika folkgrupper, skånekalops till exempel, tror du skåningarna blir sura om vi serverar den? säger Mats Hallgren.
Han tycker att man måste få kalla maträtter vad man vill, därför kommer restaurangen fortsätta att servera soppan. Att den sägs innehålla "stulna ingredienser" är ett skämt enligt Mats Hellgren.
– Förstår personer inte det har de ingen humor. Jag tror att anmälaren har missförstått alltihop, säger Mats Hallgren.
Vad är det som är roligt?
– Att vi har tagit alla ingredienserna från andra rätter, säger Mats Hallgren.
Kommissarie Thomas Bull på Malmöpolisens hatbrottsgrupp fick ärendet på sitt bord idag. Sydsvenskan har sökt honom under dagen men han har inte gått att nå.

Alltid fick man höra "jävla zigenare"

KLIPP / Permalink / 1
I förra vecka kunde vi se en dokumentär på UR som jag själv tyckte var en av de bästa jag sätt om "Romer".
I dokumentären får man mycket god insyn i hur "Tattare och Zigenare" behandlats i Sverige. En dokumentär som berör ända in i själen. Om du har tid och möjlighet så rekommenderar jag dig att titta på den.
 
"Ända sedan de första romerna anlände till Sverige för femhundra år sedan har de diskriminerats och förföljts. Här berättar de romer som själva upplevt dessa kränkningar och förföljelser om sin egen historia under 1900-talet i Sverige".
 
Längd: 58:25
Sändes: söndag 27 okt. 2013
Tillgängligt t.o.m. tisdag 22 april. 2014
 

Ralf Novak Rosengren Trio i Motala

MIN DAGBOK / Permalink / 0
Motala bibliotek anordnar en internationell vecka. 
Mellan 21-26/10 erbjuds det många olika föreläsningar och kulturella arrangemang. 

Fredagen den 25/10 kl. 18.00 kommer Ralf med hans Trio och spelar, av erfarenhet vet jag att det brukar bli ett bra drag på det så jag kan starkt rekommendera den som kan att komma och kolla :)

Till top