År av diskriminering tystar Romanofolket Resande

KLIPP / Permalink / 0
 
Åratal av diskriminering och förföljelse gör att många svenska romer inte vågar avslöja sitt identitet. Enligt Stig-Ove Lundahl, som är ordförande för föreningen Romanofolket resande Östergötland, gör diskriminering att många fortfarande är rädda för att berätta om sin bakgrund.
 

Historien om den romska folkgruppen i Sverige och hur de har blivit behandlat i Sverige är en mörk historia fylld med förföljelse, diskriminering och hat. I den vitboken som regeringen gav ut för drygt en månad sedan kan man läsa om en omfattande förföljelse och diskriminering mot romer och det resande folket under hela 1900-talet.

Statliga kommittéer som konstaterade att "zigenare" var en mindervärdig ras. En del polismyndigheter menade exempelvis att romer var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas", "omhändertagas" eller "förpassas".

Det har gjorts rasbiologiska undersökningar på romer i syfte att kunna bekräfta alla de fördomar samhället hade mot romer.  Unga kvinnor och män som steriliserades och berövades rätten att få barn bara för att de var romer och att det var för nationens bästa. Föräldrar som berövades rätten att ta hand om sina barn för att de ansågs inte vara kapabla att uppfostra sina barn.

Än idag finns det fördomar mot gruppen och de diskrimineras ibland helt öppet. Det har gjort att många lever ett dubbelt liv säger Stig-Ove Lundahl.

Lyssna på Stig-Oves egen berättelse här om hans erfarenheter av att växa upp i Sverige som en Tattarunge och vad spåren av ständig diskriminering har blivit.

Romanohjulet som halssmycke.

MIN DAGBOK / Permalink / 0
Äntligen har någon tagit insiativet till att gör romano hjulet till ett halssmycke. 
Finns både i guld 22 karat och silver. 
Det går även att beställa med sin månadssten i mitten som ger lycka och tur i både kärlek och affärer. 
Blir så glad över att se detta. 


Hjulet finns i både silver och guld och är designade av Lo Pettersson, som har utformat hjulet utifrån tankar om resandefolket  och speglar resandefolkets själ på ett respektfullt sätt.  

http://www.losmycken.se/

"Det syns lite dåligt på bilden men hjulen har detaljer så som hål för bultar, dessutom så har Lo som signum att hjulen är lika vackra på både fram och baksidan" 


Gå ut på följande länk och läs mer om vad hjulet betyder och priser M.m 

Du får inte längre vara medmänniska i Sverige.

INTE OK! / Permalink / 3
I Stockholm blev en romsk tiggare portad från en 7-eleven butik. 
Men inte för att hon var inne i butiken för att tigga utan butiksbiträdet hänvisar till sin chefs order om att alla romska tiggare är portade. 
Anledningen till att just denna tiggare var i butiken var vid detta tillfälle för att en förbipasserande man som sett henne på gatan erbjöd henne att följa med till butiken för att han skulle köpa mat till henne. 
Denna man har enligt min menig ett hjärta av guld och ville vara medmänniska men blev nekad till det. 
Förjävligt!! Vi glömmer att dess människor som sitter på våra gator är faktisk människor främst och inte romer eller tiggare. 
De är väldigt fattiga och utsatta på alla möjliga vis och tydligen får inte du med gott hjärta hjälpa dem... 
Jag blir så ledsen, vad håller på att hända i vårat land?
Otäckt!
Se filmat klipp från tillfället på följande länk. 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18921898.ab
Till top