Studiecirklar

NYHETER INFORMATION / Permalink / 2

Nu har föreningen romanofolket resande Östergötland startat två cirklar som kommer att hållas i NBV,s lokaler i Linköping.

Resandefolkets musik,
är en cirkel som går ut på att spela och sjunga traditionell Resandemusik. Cirkeln kommer att hållas vid 10 tillfällen till en början och målet är att vi i cirkeln ska få möjlighet att ev. spela in i studio men också kunna framträda vid olika arrangemang som rör Resandefolket.

Resandefolkets revetaliserig,
I denna cirkel ska vi tillsammans prata om och på vårt språk romani men också diskutera romanofolket resandes traditioner och kultur. Vi ska tillsammans dela med oss av våran egen kunskap. Men framförallt är gemenskap en given nämnare i båda cirklarna.

Vill du medverka under någon av dessa studiecirklar så kontakta NBV östergötland för vidare information för datum och tid.

Kammat lattjot sas Romano

Polisman fälls för "jävla tattare"

INTE OK! / Rom, resandefolket, romano, romer, tatare, tattare, zigenare / Permalink / 0

"Ligg ner din jävla tattare."

Med de orden ska en biljakt efter en mopedförare ha slutat förra året.

Nu fälls en polis för förolämpning.

 

Publicerad 18 februari 2013 Uppdaterad 18 februari 2013
 

Det var i samband med ett ingripande i Bengtsfors i april förra året som polismannen, som är från Trollhättan, ska ha gått över gränsen. Målsägande, en mopedförare med passagerare där bak, ska ha upptäckts av polismannen och en polisassistent i en tjänstebil. Mopedföraren hade ingen hjälm, och eftersom man misstänkte att hans åk även var trimmat, beslutade polisenstyrkan sig för att ingripa. Men mopedföraren stannade inte trots uppmaning och en biljakt startade. Efter tre minuter gav dock mopedföraren upp vid ett vattenbryn.

Det var där som polismannen ska ha gått utanför ramarna för sin tjänsteroll. Varken mopedföraren eller hans passagerare ska omedelbart ha lytt uppmaningen att lägga sig ner på marken, vilket inte bara fick polismannan att ta fram sitt tjänstevapen utan även göra sig skyldig till förolämpning. Han döms nu mot sitt nekande, och hävdar själv att han endast sagt ”Lägg dig ner för helvete”. Men vittnet styrker att polismannen kallat mopedföraren "jävla tattare".

Tingsrätten menar att polismannen agerat osmidigt när det rör sig om förhållandevis unga män, mopedföraren och hans passagerare, som ägnat sig åt bagatellartade förseelser. Att kalla någon för "tattare" kan inte anses annat än nedsättande, framför allt inte med tilläggsordet "jävla". Polismannen döms därför till 30 dagsböter.

 

Anna-Karin Nils Gustafsson

länk

Till top