Resan till Lattjo Drom i Norge

/ Permalink / 1

Vi åkte tidigt på måndag morgon med målet, glomedals museum i Elverum, Norge för att se utställningen Lattjo Drom.

En mycket imponerande utställning där man får se allt från den historiska resan till Norden och romanofolket resandes historia i Norge

Den norska historien, i likhet med den svenska är mycket mörk och tragisk. I Sverige består historien av förföljelse, steriliseringar och tvångsomhändertagande av barn. 

Men en skillnad historiskt mellan länderna är att man i Norge upprättade en arbetskoloni Svanviken, där resandefolk skulle tvångs assimileras och bli norskan. All kultur förbjöds, tillämpade man inte dessa många regler som fanns, togs barnen med omedelbar verkan från familjerna och sattes i fosterhem eller barnhem där de levde under grymma och fruktansvärda förhållande.

 

Även har man gjort stor skildrad i Norge på tatterer och zegoner. Man har nu erkänt romanofolket resande i Norge som en egen etnisk minoritet och glomedals museum är en form utav ursäkt från staten.

Men i Norge har man även upprättat en fond på 50 miljoner nkr som skall användas till att bevara och revetalisera kultur och traditioner.

Vi bodde på Elverums camping, som också var en höjdpunkt. Det var många resande folk på campingen och vi räknade upp till 15 vagnar med våran. Det var jätte roligt att träffa så mycket härligt folk på en och samma plats och där känslan av att kunna vara sig själv tillfullo infann sig. Även inne i staden fick vi känslan av att vara accepterade och vi upplevde inga sneda blickar eller att vi inte hörde hemma. 

En mycket häftig känsla. 

 

Under denna resa har vi lärt oss mycket om skillnader och likheter mellan Norge och Sverige vad det gäller behandlande av romano folket resande. Vi har funnit många nya vänner så fler resor till Norge kommer det bli. 

 

Självklart hade vi filteamet från SVT hack i häl hela resan.

Vi var mycket nöjda när vi på torsdagen begav oss hemåt igen.

På bilden från vänster: Pia Lehto, Robin Frankemo, Wilhelm Jaresand, Eleonor Frankemo och Sander Frankemo

 Länk till museumet hittar du HÄR

 

 

Till top