Vill ha en egen institution!

NYHETER INFORMATION / Permalink / 0
Såg att kommissionen mot Antiziganism idag gjort en artikel på deras hemsida om dialogmötet i förra vecka. Detta är artikeln:
Det behövs en institution som arbetar för romers rättigheter och som gör det som de etablerade organisationerna inte förmår göra. Det var de flesta överens om när Kommissionen mot antiziganism genomförde sin tredje konsultation med romer i Stockholm.


– Kommissionen har ett tidsbegränsat uppdrag och under den tid som vi finns ska vi göra något som får betydelse för romers rättigheter., sa kommissionens ordförande Thomas Hammarberg.


Kommissionen har tidigare genomfört konsultationer med romer i Göteborg och i Malmö. Liksom tidigare framkom synpunkten att antiziganismen i Sverige är mycket omfattande och en del av romers vardag.


En annan berättade:– En stor del av den antiziganism som vi upplever går inte att anmäla. Som när Stefan Löfvén säger ”zigenare” i radio. Eller när grannar kallar en för ”tattare”. Eller när media framställer romer stereotypt. Det är tecken på hur normaliserad antiziganismen är, sa en av deltagarna på mötet.


– Jag blir utsatt för rasism dagligen. När jag handlar, i kontakter med myndigheter, hyresvärdar eller arbetsgivare. Skulle jag anmäla diskriminering varje gång det sker, skulle jag inte göra något annat i mitt liv. Det krävs en institution som lyfter den strukturella diskrimineringen, arbetar med rättigheter och som agerar mot antiziganism när den sker.


Många menade att de myndigheter som man kan vända sig till för att hävda sina rättigheter, inte fungerar som de ska. Efter skånepolisens olagliga registrering upplever många romer att de inte kan kontakta polisen om de blir utsatta för brott.


– Det finns en lucka. Romer vänder sig inte till DO om de blir diskriminerade och absolut inte till Polisen. Romer har ingenstans att gå, sa en kvinna.


Deltagarna i konsultationen menade att en romsk institution skulle kunna arbeta med kulturella och språkliga rättigheter, agera mot antiziganism men även fungera som ett dokumentationscenter. Man betonade också att en institution måste utgå från romsk delaktighet och medbestämmande.


– Tveka inte att höra av er till kommissionen med era synpunkter på hur ett förslag om en institution skulle kunna se ut, avslutade Thomas Hammarberg.


Länk till artikeln: http://motantiziganism.se/nyhetsartikel/vill-ha-en-egen-institution/

Till top