kommentar under "Vad är resande"

MIN DAGBOK / Permalink / 2
Idag kom det in en ny kommentar under inlägget "Vad är Resande"
många tänkvärda ord skrivs i denna kommentar. Tack Jonatan för att du läser min blogg och att du har kommit på nya tankar än förut då du kriver att du är en föredetta högerextreminist.Som tidigare högerextremist har jag nog sett och hört allt om diskriminering,
men om sanningen ska fram har jag nog aldrig hört/sett en stor debatt angående Resandefolket i några större sammanhang liknande andra utsatta grupper i Sverige.
Boken Om detta må vi berätta släpptes av regeringen 1998 och belyser dom vidriga händelser som hände i Tyskland under andra världkriget, men i kontrast till detta tvångsteriliserades medlemmar ur det Svenska Resandefolket med lagligt stöd endast 19 år tidigare,
alltså ända fram till 1979, men då nya lagar antas så tar det ett tag innan dessa i realiteten börjar fungera, så det är mycket möjligt att övergreppen fortsatte långt in på 80-talet, vad vet jag.

Det tycker jag kan tålas att utredas lite närmare. Jag undrar varför det inte kommit upp till ytan som information sett ur ett samhällskritiskt perspektiv? Varför fins ingen information i skolböcker om detta? Vad är Regeringen rädd för? Lever fortfarande ansvariga personer och har dom fortfarande så starka band till folk i maktens korridorer att locket inte vågar lyftas av?

Rimigtvis borde flertalet som jobbade med dessa övergrepp fortfarande vara i livet och borde ställas till svars för sina handlingar. Dessa människor kan inte skylla på sina överordnade och säga att dom bara följde order, dom kunde ha sagt NEJ, det här är inte rätt, även om det som i dessa fall, gjordes på order av dåvarande svenska Regering.Frågan jag ställer är: Varför gör inte Regeringen en ordentlig utredning?? Civilkurage är ett ord många inte ens kan stava till, och som Sveriges politiker verkar sky som pesten! Ge ut en bok med namn och bilder på alla som varit inblandade och deltagit i detta plågsamt utdragna folkmord som ägt rum på svensk mark.
Det är (enligt min mening) regeringens skyldighet att informera om alla orättvisor folk i detta land blivit utsatta för, även om sanningen är obehaglig! Jag kan inte med handen på hjärtat säga att jag är stolt svensk när det bevisligen finns ett stort mörkt outforskat kapitel i svensk historia.
Sverige som land är väldigt måna om att avspeglas som en utopisk och fördomsfri stat, vilket inte stämmer.
Så jag håller tummarna för att Regeringen agerar kraftfullt och ser till att det Svenska Resandefolket får en offentlig ursäkt och kompensation för dom rent rasistiska och fördomsfulla övergrepp dom blivit utsatta för!

Kort sagt, tummen upp för din blogg! =)

Häsningar - Jonte

Ps. Jag visste faktiskt inte att Resandefolket funnits i Sverige i 500 år!!
Men vilken svensk vet det? Jag har då aldrig läst om er i några skol/läroböcker!
Skrämmande...
Till top