År av diskriminering tystar Romanofolket Resande

KLIPP / Permalink / 0
 
Åratal av diskriminering och förföljelse gör att många svenska romer inte vågar avslöja sitt identitet. Enligt Stig-Ove Lundahl, som är ordförande för föreningen Romanofolket resande Östergötland, gör diskriminering att många fortfarande är rädda för att berätta om sin bakgrund.
 

Historien om den romska folkgruppen i Sverige och hur de har blivit behandlat i Sverige är en mörk historia fylld med förföljelse, diskriminering och hat. I den vitboken som regeringen gav ut för drygt en månad sedan kan man läsa om en omfattande förföljelse och diskriminering mot romer och det resande folket under hela 1900-talet.

Statliga kommittéer som konstaterade att "zigenare" var en mindervärdig ras. En del polismyndigheter menade exempelvis att romer var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas", "omhändertagas" eller "förpassas".

Det har gjorts rasbiologiska undersökningar på romer i syfte att kunna bekräfta alla de fördomar samhället hade mot romer.  Unga kvinnor och män som steriliserades och berövades rätten att få barn bara för att de var romer och att det var för nationens bästa. Föräldrar som berövades rätten att ta hand om sina barn för att de ansågs inte vara kapabla att uppfostra sina barn.

Än idag finns det fördomar mot gruppen och de diskrimineras ibland helt öppet. Det har gjort att många lever ett dubbelt liv säger Stig-Ove Lundahl.

Lyssna på Stig-Oves egen berättelse här om hans erfarenheter av att växa upp i Sverige som en Tattarunge och vad spåren av ständig diskriminering har blivit.

Till top