”2012 ska bli en nystart för romer i Sverige”

MIN DAGBOK / Permalink / 2

Publicerad 2012-01-02 18:58




REPLIK.Vi har såväl en historia som en nutid att skämmas över när det gäller romer. Nu handlar det om att göra rätt saker i dag så att vi inte behöver ha en framtid att skämmas för också, skriver integrationsminister Erik Ullenhag i en replik.

Romerna är en av Sveriges nationella minoriteter (i sammanhanget räknas resande in i den nationella minoriteten romer.) De första anteckningarna om romer som anlänt till Sverige är från den 29 september 1512. År 2012 är det alltså 500-årsjubileum av romer i Sverige.

Bo Hazell beskriver väl de fruktansvärda övergrepp som har drabbat romer i Sverige genom historien (DN Debatt 29/12). Hazell menar att det nu är tid att regeringen tillsätter en sanningskommission och betalar ut ekonomisk ersättning till de romer och resande som har drabbats av förtryck och övergrepp under den här tiden.


Jag delar Hazells bedömning att det är centralt att vi gör upp med den historia av övergrepp som har drabbat romer i Sverige. Regeringen har därför påbörjat ett arbete för att utarbeta en vitbok om övergrepp, kränkningar och andra särbehandlande åtgärder mot romer under 1900-talet. Att regeringen på så sätt uppmärksammar och tar avstånd från de historiska övergreppen beskrivs av flera av dem som varit utsatta som ett viktigt erkännande.

Ju längre tillbaka i historien vi går, desto större blir osäkerheten. Jag har därför valt att begränsa vitbokens omfattning till 1900-talet, i enlighet med förslaget från Delegationen för romska frågor. Jag ser gärna historieforskning som tar upp andra tidsperspektiv.

I arbetet med vitboken ingår inte att föreslå kompensation för dem som har drabbats eftersom en rättvis kompensation är svår att åstadkomma i efterhand. I de samråd som vi har haft har flera romer menat att resurser snarare bör koncentreras på att förbättra situationen för romer i framtiden. Jag delar den bedömningen – det viktigaste sättet att kompensera för vad som har skett i historien är att ta det utanförskap och den diskriminering som i dag drabbar romer på största allvar.

Regeringen satsar därför 46 miljoner kronor 2012–2015 på en strategi för romers inkludering, med fokus på insatser för arbete och utbildning. Strategin kommer att presenteras i detalj inom kort. Inriktningen är att romska barn som föds i dag ska ha likvärdiga förutsättningar som andra när de går ut i vuxenlivet om 20 år. Jag är övertygad om att 500-årsjubileet, arbetet med vitboken och den kommande strategin tillsammans med det stora engagemang som Hazell och andra visar kommer att göra 2012 till en nystart för romer i Sverige.

Även i dagens Sverige lever romer i ett stort utanförskap och för många är diskriminering och fördomar vardag. Vi har såväl en historia som en nutid att skämmas över när det gäller romer. Nu handlar det om att göra rätt saker i dag så att vi inte behöver ha en framtid att skämmas för också.

Erik Ullenhag (FP), integrationsminister

#1 - - Sigfrid Johansson:

vi borde få samma erkännande som i Norje vi är inte en annan folkgrupp bara för att vi har en Svensk historia, jag har själv besökt glommedal museum i elverum vilken stolthet och stark identitet ja kände som resande ja vill också passa på att tacka dom Norska Resande för ett otroligit fint jobb ni har gjort vår minister Ullenhag och andra ansvariga borde besöka detta fina museum för att lära sig om vår historia och identitet.

#2 - - Emma Grahn:

Intervjufrågor om livsvillkor relaterat till hälsan i minoritetsbefolkningar



Hejsan!

Vi är en liten grupp med sjuksköterskestudenter vid Umeå Universitet som gör ett arbete om hur minoritetsbefolkningar upplever att deras livssituation påverkar hälsan. Resultatet på frågorna kommer att redovisas anonymt och jämföras såväl regionalt som nationellt. Det vi är mycket intresserade av är hur man upplever bemötandet inom bl.a. Hälso- och sjukvården, om man upplever någon skillnad jämfört med hur den övriga befolkningen blir bemött. Vi är tacksamma om ni svarar på så många frågor som möjligt och i mån av tiden ni har även så utförligt som möjligt. Är det någon fråga ni känner att ni varken kan eller vill svara på så är det bara att lämna den frågan. Vi vill gärna ha era svar så snart som möjligt:)



TACK PÅ FÖRHAND FÖR DIN MEDVERKAN!



Ålder:

Kön:

Arv (Ursprung och ex. genetiska faktorer som kan påverka hälsa):

1. Hur ser ditt sociala nätverk ut? (Familj, vänner, arbetskamrater, annat umgänge)

2. Hur upplever du ditt sociala stöd? (vänner, familj)

3. Tränar eller motionerar du?

4. Användning av tobak, narkotika och alkohol?

5. Hur ser dina matvanor ut?

6. Hur ser dina sömnvanor ut?

7. Lever du ihop med någon? (partner, barn osv.)

8. Hur är synen på homosexuella, bisexuella och transsexuella i din kultur?

9. Hur ser din fritid ut?

10. På vilket sätt engagerar du dig i kulturen som finns i samhället? (ex. Bio, teater osv.)

11. Känner du att ni som romer har en bra kontakt med socialtjänsten? Kan ni få information på modersmålet och hur blir ni bemötta?

12. Hur ser det ut med utbildning och arbetslöshet? (Dels för dig men även för andra romer.)

13. Är du berättigad till socialförsäkring? (A-kassa, försäkringskassa)

14. Hur ser boendesituationen ut?

15. Hur upplever du bemötandet i vården?

16. Går det att få information på ditt modersmål? (inom hälso-&sjukvård, tandvård, skolsköterskor, äldreomsorg osv.)

17. Hur är miljön som du lever i? Luft, väg, vatten, bebyggd miljö( både i arbetet/skolan och i hemmet.)

18. Påverkar den yttre miljön som du vistas i din hälsa?

19. Berätta gärna lite mer om er kulturhistoria och hur din kultur kan/har påverka din hälsa(både positivt och negativt)?



Om något skulle vara oklart i frågorna så kan ni kika på http://www.fhi.se/Om-oss/Overgripande-mal-for-folkhalsa/ där de beskriver många olika faktorer för folkhälsa för att läsa mer.



Det går även jättebra att kontakta mig Emma Grahn på 0738458820 eller via e-mail [email protected] om ni har några frågor.

Till top