Inte rädda för obekväma frågor

MIN DAGBOK, NYHETER INFORMATION / Permalink / 0
LINKÖPING Fördomarna mot romanofolket resande är fortfarande stort i Sverige, trots att folkgruppen funnits i landet i hundratals år. I morgon hålls ett heldagsevenemang på Globenteatern i Linköping för att öka kunskapen.


"Tradra pre vavert" är romani och betyder ungefär "åk med". Under en heldag på Globenteatern ska det samtalas, spelas musik och hållas föredrag på ämnet resande.

Eleonor Frankemo är projektledare för arrangemanget, och en flitig debattör och utbildare i ämnet. Hon har bland annat suttit med i referensgruppen för den vitbok om övergrepp mot romer som regeringen gav ut för ett år sedan, och är vice ordförande både i Romanofolket Resande Östergötland och den nationella föreningen Lattjo Drom.

– Kunskapen är väldigt låg om det här folkslaget som ändå funnits 500 år i Sverige. Vill man förebygga fördomar och antiziganism är kunskap A och O, säger hon.

Hennes pappa, Stig-Ove Lundahl, är ordförande i Romanofolket Resande Östergötland, och har upplevt många decennier av diskriminering.

– Mina föräldrar bar med sig rädslan. "Var stolta, men berätta inte för någon", sa de, och sen förde jag över det till mina barn. Sen började vi bli stolta på 90-talet, men så uppdagades den där registreringen i Skåne ... säger han.



De hoppas mycket på det panelsamtal som ska hållas i morgon eftermiddag, där Eleonor Frankemo vill göra publiken delaktig.

– Det är viktigt att de också vågar fråga obekväma frågor, säger hon.

Vad menar du för obekväma frågor?

– Folk har fördomar om traditioner och kultur som de tror att romer och resande har. Att de stjäl mycket, slåss, super och bär sig åt, till exempel. Många "känner nån som känner nån som har sett nåt".

Är det inte risk att fördomarna tar allt fokus på bekostnad av kulturen?

– Vår kultur är formad av antiziganismen. Det går hand i hand, och det är viktigt att inte skjuta det åt sidan. Men jag vill att dagen också ska handla om framtid, drömmar och visioner.

Just nu handlar nästan all diskussion om romer om de nya EU-migranter som blir alltfler på gatorna.

– Andra grupper kommer i skymundan. Det är viktigt att prata om tvångsassimileringen som drabbat vår grupp tidigare, så att det inte upprepas, säger Eleonor Frankemo.

Samlingsnamnet "romer" innehåller en mängd grupper, där romanofolket resande är den största och den som funnits längst i Sverige – ända sedan 1500-talet.

– Det är rörigt och många förstår inte. Förr pratade man bara om Taikon och tivolifolket, sen blev det de finska med stora svarta kjolar och nu har vi en ny grupp. Det som är gemensamt är väl att det alltid ska pratas ... säger Eleonor Frankemo.





FAKTA

Tradra pre vavert

Kulturarrangemang som pågår under hela fredagen på Globenteatern, Repslagargatan 2 i Linköping, från klockan 10.

Innehåller bland annat utställning med bilder, tivoliverktyg och tjuringar (knivar), föreläsning av Eleonor Frankemo, musik av Ralf Novak Rosengren och panelsamtal.

Arrangemanget har tidigare varit med på Nordic Romani Festival i Stockholm, och ska vidare till Jönköping, Göteborg och Uppsala. Arrangeras av Lattjo Drom, Romanofolket Resande Östergötland, NBV, Kulturbryggan och Linköpings kommun.


Länk: http://mobil.corren.se/kultur-noje/inte-radda-for-obekvama-fragor-8052248.aspx

Till top